Julkaka

Julkaka

Tillfälle Christmas

Ingredienser

  • 300 gr mjöl
  • 200 gr smör
  • 125 gr socker
  • 125 gr farinsocker
  • 4 ägg
  • 1 apelsin, riven skal och juice
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 dl starkt kaffe
  • 1/2 tesked mald kanel
  • 1/4 tesked mald nejlikor
  • 1/4 tesked mald muskotnöt
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 dl plommon
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl valnötter
  • 60 gr suckat eller cocktailbär
  • 1/2 dl cognac eller pisco (peruansk brännvin)

Anvisningar

Smörj och bröa en långform.
Hacka de torkade frukter grovt hägg i cognac eller pisco. Marinera frukter minst ett par timmar.
Vispa smöret till blir mjukt, tillsätt sockret (båda) Rör ner ett ägg i taget och vispa.
Blanda mjölet med bakpulver, kanel, nejlikor och muskotnöt.
Rör ner i smeten halva mjölet med kryddorna, kaffe, juiceapelsin och skalet, sirap och sedan resten av mjölet. Rör ner den torkade frukten med cognac eller pisco.
Håll smeten i en lång form och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme och 10-5 minuter. Låt svalna en halv timme och sedan vänd upp kakan på ett galler.