Varm choklad på peruanskt vis

En rykande och aromatisk kopp varm choklad bredvid en fluffig bit panettone eller en smakrik julkaka är en del av det välsmakande julbordet i den glädjen och feststämningen i varje peruansk hem.

1 kanelstång

3-4 nejlikor

apelsinskal

1 burk kondenserad mjölk

2 burkar osötad kondenserad mjölk eller komjölk med 3,8% fetthalt

150 gr mörk choklad med 70% kakao, fin hackad

1 dl varm vatten

1 tsk majstärkelse utspätt i lite vatten

Sätt i en kastrull kondenserad mjölk och osötad kondenserad mjölk, och tillsätt kanel, kryddnejlika och apelsinskal låt de koka upp under omrörning. Sedan ta bort kastrullen från värmen. (de som inte tål komjölk kan de använda vegetariska varianter som kokosmjölk, eller havremjölk och ungefär 2 tsk socker/kopp)

Smält chokladen i vattenbad, se till att vattnet inte når koka. Ta bort från värmen när chokladen är redan smält. Rör om med en träslev om det finns någon osmält. 

Sila den varma mjölken för att avlägsna apelsinskalet, kanelstång och nejlika. Blanda den smälta chokladen med mjölken och sätt de i värme igen och tillsätt majsstärkelse utspätt i lite vatten för att tjockna blandningen. Rör om under ett par minuter. Servera chokladen ryckande varm

Nu när det är kallt ute i Sverige kan vi njuta av denna lugnande, krämig, med intensiv chokladsmak och näringsrik drick medan vi tittar genom fönstret mörket och väntar efter Jul som är snart här igen!