Vegetarisk Quinotto (Quinoas risotto)

Vegetarisk Quinotto (Quinoas risotto)

Ingredienser

  • 400 gr quinoa
  • 1 liter kokande vatten
  • 1 tärning buljong
  • 1 finhackade gullök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 200 gr smör
  • 1 medelstor zucchini i små tärningar
  • 250 gr färska sparris
  • 250 gr skivade champinjoner
  • 1 1/2 dl vit vin
  • 2 dl matgrädde
  • 200 gr riven parmesan ost
  • 1 dl flyttande smör
  • salt och vitpeppar efter smak
  • 1 dl hackade persilja

Tvätta quinoa med kallt vatten, gnugga väl tills vattnet är klart och rent. Tillsätt buljongen i det kokande vatten, tillsätt quinoan och koka den ca 12-15 minuter. Ta bort från spisen, låt rinna av och sedan låt den svalna.

Ångkoka sparris tills den börjar mjukna, låt rinna av. Sätt halva smöret i en stor stekpanna steka snabbt zucchini och ta undan, fortsätt med champinjonerna, gör samma med sparris, ta undan. Sätt resten av smöret och fräs löken och vitlöken. Häll quinoa och låt den bli glansig ett par minuter under omrörning. Häll på vinet och låt den koka en liten stund och smaka av med salt och peppar. Tillsätt grädde under omrörning. Koka till quinoan har en krämig konsistens. Blanda riven parmesan med flyttande smör. Ta undan panna från plattan och tillsätt blandning av smör och parmesan ost.

Låt quinotto stå  ett par/tre minuter och sedan servera den direkt på ett stor fat. Strö över med hackad persilja.