huevos-a-la-nieve

Flytande öar (huevos a la nieve)

Flytande öar (huevos a la nieve)

Ingredienser

  • 2 burkar av kondenserad mjölk (leche evaporada)
  • 1 vaniljstång
  • 8 äggulor
  • 1/2 dl strösocker
  • 6 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl socker till karamellsås

Efterrätten består av en kyld vaniljsås i vilken det flyter fluffiga mjuka maränger. Mycket gott!

Värm mjölken med vaniljfrön koka upp på låg värme sedan låt den svalna. I en skål vispa äggulor och socker i två till tre minuter, tills de är vita och krämig. Under kraftig omrörning häller du i omgångar i den varma mjölken i äggulorna som du ställer i vattenbad över medelhög värme. Vispa konstant tills såsen tjocknar till ”såsig” konsistens. Om man vispar för lite kommer man att få små klumpar av koagulerade äggulor i såsen!

Häll äggvitorna i en skål av aluminium eller glas. Sätt skålen i en annan kastrull med kokande vatten. Värma äggvitorna med socker i vattenbad, vispa lätt med en manuell visp. Ta bort från vattenbadet och vispa med en elektrisk visp tills äggvitorna tar marängform och till skålen blir sval.

Med två stora skedar bildar ovala maränger och lägg dem på kokande vatten. Vänd dem tills de är kokta. Ta upp marängerna med hålslev från kastrullen och lägg dem på hushållspapper för att avvattna.

Karamellsås:

Smält 1,5 dl socker med ett par matskedar vatten och puttra tills du får en ljusbrun och ganska lös karamellsås.

Häll vaniljsåsen på en stor skål eller individuella små skålar sedan lägg i marängerna. Häll ringlande karamellsås ovanpå och sedan njut!