Chicha morada (blåsvart majs dricka)
Ingredienser
- 750 gr blåsvart majs
- 2 kanelstång
- 6 st nejlikor
- 1 ananas (skuren i små tärningar.)
- 2 citroner
- 2 äpplen (skurna i små tärningar)
- 4 1/2 liter vatten
- socker
- 1 kvitten
Koka i medel temperatur den blåsvarta majsen i 3 liter vatten med kanel, nejlikor och ananasskal, under en timme med locket på tills majsen spräcks, sedan sila i ett durkslag och lägg undan vätskan. Koka igen majsen, nejlikorna och ananasskalen med 1 1/2 liter vatten till, sänk temperaturen och ta bort locket och låt dem koka 30-45 minuter till. Vid denna punkt bör vätskan vara väldigt mörkt. Sila och blanda med den första vätskan. Låt svalna under flera timmar. När det blir kallt, tillsätt frukterna, saft av citronerna och socker efter smak, men gör detta endast för det som ska drickas. Resten kan man förvara i kylskåpet under flera dagar.
Servera det kylt eller med is.