Maten i Peru

De tre regionerna

Den typiska maten vid kusten är en kombination av bördiga ingredienser och europeiskt inflytande som spanjorerna förde med sig.  Det är obestridligt också att de afrikanska slavarna har ett stort inflytande i typiska rätter i speciellt i huvudstaden, Lima och Ica söder om Lima.

Den andinska maten behåller fortfarande den hedniska relationen med naturen och är närvarande i urspgruns-befolkningen festligheter.  I hettan från en vedspis där grytor till tätt intill varandra kommer en serie dofter av kött, rotfrukter, spannmål och örter som används i en mängd av enkla och läckra rätter.

Potatis, majs i olika varianter, quinoa, kiwicha, utgör grunden i den andinska maten. Man äter potatis i denna kontinent sedan ca 8 000 år tillbaka och det var spanjorerna som förde potatisen till Europa. Nu finns mer än 5 000 varianter och många av dem finns bara i Peru. Det finns ett peruanskt uttryck som det låter så här: ”Detta är mer peruansk än själva potatisen”.

Maten i regnskogen svarar till harmoni mellan människan och naturen. Maten består mest av kött av jaktdjur som serveras med banan och maniok/cassava.

Peruanska maten genom tiderna

I den peruanska maten finns minst 5 000 år av historia, pre-inka, inka, kolonial, republik och den nuvarande tiden. Därifrån nästan trehundratals år från det spanska kulinariska bidraget, som i sig fick 700 års muslimskt inflytande speciellt i den Iberiska halvön. Senare skeppades afrikanska slavar till Peru från Afrika för att arbeta på sockerrörsodlingarna på lantgårdar och som tjänstefolk till spanjorerna. Slavarna förde med sig sina gastronomiska sedvänjor.

Den peruanska maten fick också starkt inflytande av seder och vanor från de franska kockar som flydde från den franska revolutionen-1789 och bosatte sig i Lima och mellan 1840 och 1880-talet och likaså påverkades Peru av Kina och Japan, eftersom många japaner och kineser kom för att arbeta på fälten. I det vicekungliga Lima anlände sjömän från Genua. Under de första decennierna av republiken ankom ännu fler italienare.

Iberiska och arabiska urgamla traditioner flätades samman med peruanska exotiska gudagåvor. Allt detta berikades med inkakulturen, afrikanskt, kinesiskt, franskt och italienskt kulinariskt inflytande. Från allt detta kan man dra slutsatsen att här finns mat och kulinariska drag från de fyra kontinenterna som samlas i ett land, Peru. Nu i det moderna samhället innebär en måltid i Peru konst, hobby, relationer, sammankomst, kärlek och ibland ett äventyr. Det sägs att om en peruan inte äter eller letar efter mat, är det nästan säkert att han eller hon pratar om mat.