Den violetta månaden, oktober!

Oktober är en violettfärgad månad i Lima. En månad av tillbedjan, bön och andakt. En månad också av “turrón de doña Pepa”. Den här sötsaken är en av mest representativa symbolerna under dessa dagar som firar man “El Señor de los Milagros” – ”Underverkens Herre”.

Men man undrar vem som fick idéen att skapa den här typiska sötsaken. Folk berättar att det var en svart kvinna som bodde i Cañete, en liten by ganska nära Lima. Hon hette Josefa Marmanillo men alla kände henne som “Doña Pepa”. Hon led av en svår åkomma i händerna och armarna . På grund av denna sjukdom fick hon sin frihet, eftersom hon var slav.

Trots sjukdomen hade hon en stark förhoppning att hon någon gång skulle tillfriskna. Hon hade hört så mycket om Kristus av Pachacamilla och hon bestämde sig för att resa till Lima och deltaga i processionen. Det sägs att hennes tro var så djup att mirakel hände när hon låg på knä och bad. Plötsligt kände hon en liten smärta i bröstet men samtidigt kunde hon röra sina händer och armar. Från den här stunden ville hon tacka Gud på något sätt. Och en dag drömde hon om receptet på den sötsaken som skulle bli en tradition under oktober månad.

Nästa dag var Doña Pepa i processionen med sin “turrón” som var placerad på en stor planka av trä över hennes huvud.