Afrikansk påverkan

På 1500-talet förde spanjorerna med sig slavar från Afrika till Peru för att arbeta på de peruanska slätterna. Dessa slavar i sin tur tog med sig sina traditioner och seder, inte minst de kulinariska. Spanjorerna åt inte inälvor, kohjärta, t.ex. Slavarna  fick dessa rester och skapade en attraktiv och smaklig rätt av detta, anticuchos.

Anticuchos, är en måltid bestående av små bitar av kött eller kohjärta, kryddat och marinerat som sedan sätts på en spett och grillas.

Denna maträtt nådde hög efterfrågan över tiden i Vicekungadömet i Peru och sedan i det tjugonde århundradet talet och i andra delar av Sydamerika.

I Peru, äter man anticuchos baserat på den traditionella recept från XVI-talet med oxhjärta. Liknande rätter med fiskött, kyckling, skaldjur, kallas grillspett.

Nuförtiden firas ”Anticuchos dag” den tredje söndagen i oktober i Peru. Syftet är för att stärka betydelse av de olika mattraditioner i vårt land.

Anticucho är en rätt som väcker minnen från min ungdom.  I grannskapet fanns en dam som lagade rätten väldigt gott. Min mamma och jag brukade gå dit. Många kom för att smaka dessa läckra anticuchos. I Lima finns det många platser där kan man njuta av denna maträtt, från lyxrestauranger till de klassiska små vagnarna i olika stadsdelar i Lima.