arroz tapado

Arroz tapado (risgömma)

Arroz tapado (risgömma)

Serveras 6

Ingredienser

  • 500 gr ris
  • 2 pressade vitlökskliftor
  • 2 matsked matolja
  • 1 salt och kokande vatten
  • 6 matsked passerade tomater
  • 1 finhackad rödlök
  • 1 tesked oregano
  • 3 pressade vitlökskliftor
  • 3 matsked matolja
  • 500 gr köttfärs
  • 1 mald kummin
  • 3 matsked russin
  • 10 svarta oliver delade i två
  • 2 hårdkokta ägg delade i 6-4 klyftor
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • salt och peppar efter smak

Börja med riset:  Fräs vitlöken i matoljan. Tillsätt riset. Täck den med vatten. Smaka av med salt. Koka i medeltemperatur tills vattnet nästan försvunnit. Sänk temperaturen och låt det koka tills riset blir färdigt

Medan riset blir färdigt, fräs löken tillsamman med vitlöken i matoljan. Tillsätt passerade tomater, oregano, kummin och rör om. Tillsätt köttet. Smaka av med salt. Låt det koka på medelvärme tills köttet är färdigt. Rör ner russin, oliver, ägg, persilja.

Lägg ett lager ris i botten på en rund, slät välsmord individuell form, Det går bra med en liten skål. Häll köttstuvningen över riset och täck det med ris och pressa lite. Stjälp upp på en tallrik mycket försiktigt. Garnera med oliver och persilja.
* min mor brukade göra en bechamelsås och hällde den över riset före garneringen. Det blir ännu godare.

Bechamelsås:

2 msk smör
2½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar och muskot

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar och muskot.