choclo

Gröna ”tamalitos”

Gröna ”tamalitos”

Serveras 6-8

Ingredienser

  • 1 kg frysta majskärnor eller majs i burk
  • 2 dl flott
  • 2 medelstora finhackade gullökar
  • 2 pressade vitlökklyftor
  • 1 dl färsk mald koriander
  • salt och peppar
  • 1 köttbuljong-tärning (i 2 dl kokande vatten)
  • 1/4 tesked mald kummin
  • 2 matsked gul mald mild chili
  • 8-10 majblad, (blöttlagda i varm vatten under några minuter)
  • 2 hårda kokta ägg
  • 6-8 svarta oliver
  • färska chili (skurna i smala strimlor)
  • 1/2 kg fläskkött eller kyckling

Fräs gullöken tills den blir genomskinlig, tillsätt kummin, chili, salt och svartpeppar. Spara lite steksky till fyllningen.

Blanda resten av steksky i majsblandningen. Lägg blandningen i en kastrull, tillsätt den malda koriandern, koka i svag värme. Rör om hela tiden, tills blandningen blir tjock och glänsande. Smaka av med salt.

Koka fläskköttet eller kyckling med vatten och salt tills det blir genomkokt. Skär i små bitar och fräs det tillsammans med stekskyn som sparades.

Håll majsbladen under varmt vatten några sekunder tills de har mjuknat och blivit böjliga. Ta en rågad matsked av majsblandningen och lägg ovanpå ett majsblad, tillsätt en sked med fyllningen, en svart oliv, en äggklyfta och avsluta med ytterligare en rågad matsked av majsblandningen, pressa lite. Slå in massan med majsbladet och knyt om med snöre eller med majsbladstrimlor. Lägg ett lager majsblad i botten på en kastrull och täck med 3 cm vatten. Lägg på majsbladsknytena i kastrullen, sätt på lock och låt sjuda i ca 30-40 minuter tills allt är genomkokt.

Servera med kreolsk sås.