turron de doña Pepa

Turron de doña Pepa

Turron de doña Pepa

Ingredienser

  • 500 gr vetemjöl
  • 250 gr flott
  • 3 äggulor lätt vispad
  • 1 tesked anis
  • 100 gr rostade sesamfrö
  • 1 nypa salt
  • 3-4 nejlikor
  • 2 kanelstång
  • apelsinskal av en apelsin
  • juice av en lime
  • 5 dl vatten
  • 2 persikor
  • 2 medelstora äpple
  • 1 apelsin
  • 1 kvitten
  • 1/2 ananas
  • 1 st "chancaca" en sorts stycke grov farin

Sikta mjölet och blanda med flottet, arbeta tills degen blir homogen. tillsätt anisvatten och rostade sesam, äggulor och salt. Arbeta degen tills den blir smidig, men inte för länge Låt degen vila en timme.

Under tiden förbered sirapen:

Skär frukterna i stora bitar utan att skala de. Lägg de tillsammans med  ”chancaca”, kanel, nejlikor, apelsinskal  och limesaft i en kastrull med ca 5 dl vatten, tills vatten täcker frukterna. Låt den koka och sedan sjuda under medeltemperatur under ca 20 minuter. Ta bort från spisen  och låt den svalna.  Sila fruktkompotten. Sjuda chancacan 10 minuter till. Det blir en sirap. Blanda sirapen med fruktkompotten.

Nu kommer vi att baka långa och smala rullar av degen.
Forma degen till  en centimeter smala rullar. Skär dem i 20-30 centimeter långa bitar. Lägg kakorna på en smord plåt. Grädda mitt i ugnen i 200¤ värme, ca 15 minuter tills de blir gyllenbruna.
När kakorna blir kallna lägg de i en rektangulär form. Lägg första raden av kakorna på längden. Smula ner några kakorna för att täcka mellan raderna. Pensla ordentligt med den ljumma sirapen och sedan lägg på tvären den andra raden av kakorna, fortsätt med sirapen, upprepa samma proceduren ett par gånger till.

Till slut, garnera med strössel.